Keď som minulý rok prebehla z Košíc do Bratislavy, bola by som prisahala, že už nikdy cez Slovensko nepobežím. Lenže… Už si nespomínam, kedy som o Ceste hrdinov SNP počula po prvý krát, ale viem, že hneď v ten moment som vedela, že ju chcem prebehnúť.

O Slovenskom národnom povstaní som sa učila na základnej škole, viac menej len v rámci schopností dejepisárky zaujať nás niečím, čomu sme v tej dobe nikto poriadne nerozumeli. Kde tu som na Slovensku natrafila na pamätník SNP a občas počula z televízie o oslavách k výročiu, prípadne o zásluhách vojnových veteránov. V súvislosti s SNP som ale prvý krát začala pátrať po historických súvislostiach a zistila, že minimum informácií je venované ženám, ktorých spomienky sú i dnes rovnako živé ako pred sedemdesiatimi piatimi rokmi rokmi a pri ich rozprávaní sa tají dych i tým najdrsnejším povahám.

Toto sú moje hrdinky a toto sú príbehy, ktoré nesmú byť zabudnuté. Práve týmto ženám venujem Cestu hrdinov SNP. Cestu, ktorej hlavná myšlienka je hľadanie odvahy. Odvahy, ktorú museli nájsť ženy počas Slovenského národného povstania a ktorú snáď nájdem i ja. Verím, že ju nájdete spoločne so mnou.

Sme vo Svidníku a predpoveď počasia víkend ukazuje, že má pršať. Z Dukly štartujem zajtra ráno – 4. mája o 6. hodine ráno.

Všetky aktuality nájdete na mojom Instagrame a na GPS Trackingu môžete sledovať, kde sa aktuálne nachádzam. Ak sa budete chcieť akokoľvek zapojiť, či už na 10 km, alebo 100 km, upiecť koláčik, uvariť obed, alebo nás len prísť pozdraviť, budem rada. Zo všetkého najviac ma ale poteší, keď si adoptujete moje kilometre pre onkologicky choré deti.

Už zajtra ráno #NajdemOdvahu , nájdite ju so mnou…